Givare i marina applikationer

Regal har årtionden av erfarenhet från marina applikationer och vet att förhållandena på havet är hårda och så även kraven på produkterna. Våra positionsgivare och processgivare används i flera olika marina applikationer och många har varit i daglig drift i över tio år.

Vattenjet
Till exempel används Regasense RCL cylindergivare för pitchkontroll i vattenjetaggregat. RCL givare består av en sensorstav och en elektronikbox. Sensorstaven är induktiv, en beröringsfri teknik och sensorstaven har endast passiva komponenter. Sensorstaven är monterad inuti hydraulcylindrar som i sin tur monteras utombords på fartyget, dvs i saltvatten. Elektronikboxen installeras inombords väl skyddad från utomhusmiljön. Cylindergivare med separat sensorstav och elektronikbox är väl lämpat i denna applikation då endast passiva komponenter som är skyddade i en hydraulcylinder monteras utombords och elektronikboxen är installerad i en mer kontrollerad miljö. Detta reducerar behovet av service och minimerar risken för komponentfel.

case-marint

Hydraulik
Våra processgivare är välkända inom marina industrin och används i ett brett spann av tillämpningar. Till exempel används tryckgivare, tryckvakter, termostater och temperaturgivare i hydraulik för propellersystem. Kraftiga vibrationer, stötar och vikten av reliabilitet ställer höga krav på långtidstabilitet och slitstyrka. Våra tryckgivare och brytare från Trafag har marint typgodkännade och är utvecklade för hållbarhet och minimal förändring i mätkarakteristik pga mekanisk utmattning. Till exempel har micro switchar i tryckvakter och termostater en speciellt utvecklad brytarm och andra interna komponenter för att motverka mekanisk utmattning och felaktig brytning pga vibrationer och stötar. I tryckgivarna används en mycket långtidstabil tunnfilm-på-stål sensor som utvecklats internt hos Trafag och har används framgångsrikt under lång tid. För att säkerställa högsta kvalitet har Trafag ett eget ackrediterat kalibreringslaboratorium i sin fabrik.

sensor solutions

Nivåmätning
Tryckgivare kan även användas som nivågivare om de bottenmonteras i en tank eller om man använder dränkbara tryckgivare. Det är lämpligt i mycket stora tankar där en traditionell flottörgivare inte är lämplig eller i mycket smala tankar som inte rymmer en toppmonterad flottörgivare.

Saltvatten
Tryckgivare med keramisk sensor och givarhus i höggradigt stål eller titan används i saltvattensapplikationer så som ballastvatten och RO (Reverse Osmosis) system. Denna typ av givare är också lämplig för användning utombords där givaren utsätts för saltvatten och saltvattendimma.

Läs mer:
Cylindergivare
Typgodkända processgivare
Läs mer om tryckgivarteknologi