Image-V1-Ranaverken-STAR

Kundcase: Flödesreglering i gödselspridare

Ranaverken tillverkar flytgödselspridare för lantbruk under varumärket STAR. Dessa vagnar är utrustade med en flödesmätningsfunktion som mäter och presenterar flödet på vätskan i realtid vilket ger föraren en guidning om hur mycket som sprids just för stunden. Via en app får föraren indikationer på om flödet måste öka eller minska för att säkerställa rätt mängd. Regal Components levererar tryckgivare som används i systemet.

Image-with-textV1-Ranaverken-Insight_IOS-app

Ny smart flödesreglering

Ranaverken har introducerat en ny, smartare flödesreglering som använder samma app men med utökade funktioner. Den smarta flödesregleringen har automatisk kalibrering, vilket tidigare var en komplicerad och omfattande process men nu utförs med en enkel knapptryckning. Flödesregleringen innehåller även en historikfunktion och möjligheten att exportera underlag för t ex fakturering, mätning eller kontroll. Appens smarta kartfunktion ger en tydlig översikt över var och hur gödseln har spridits på fältet.

Ranaverken-Insight_Control-unit

Utveckling och design

Insight Engineering fick i uppdrag av Ranaverken att utveckla en styrenhet med tillhörande kablage och iOS-applikation till flödesregleringen. Styrenheten är specifikt utvecklad för Ranaverken, från hårdvara till mjukvara, med WIFI- och CAN-bus-kommunikation. Insight Engineering tillverkar även styrenheten åt Ranaverken.

En robust konstruktion med ett tydligt och enkelt användargränssnitt är viktigt, och både hårdvara och mjukvara är utvecklade och testade för att säkerställa tillförlitlighet och funktion under hela livslängden.

Image-with-textV1-Ranaverken-Insight_FPT-pressure-transmitter

Höga krav på tryckgivare

Tryckgivarna mäter direkt mot flytgödseln vilket ställer höga krav på robusthet och långtidsstabilitet, eftersom gödseln ofta är kontaminerad med hårda partiklar som kan skada sensorn. På grund av föroreningarna och den höga viskositeten hos gödseln är det inte möjligt att använda en tryckgivare med en traditionell tryckanslutning, eftersom den skulle täppas till, vilket påverkar mätnoggrannheten och i värsta fall orsakar funktionsfel. Istället används en tryckgivare med frontmembran som skapar en plan processanslutning utformad för att förhindra att media fastnar i anslutningen.

Hemsida_Half-Image-V1_pressure-connections-SE

Testning och urval

För att de höga kraven skulle uppfyllas, utförde Insight Engineering CFD-simuleringar (Computational fluid dynamics) samt fälttester på givare från olika leverantörer. Tryckgivarna undersöktes efter långtidstesterna för att utvärdera skador och förändringar i mätnoggrannhet. Efter utvärdering föll det slutgiltiga valet på en frontmembrangivare av modell FPT från Regal Components.

Egenskaper hos tryckgivaren FPT

FPT är en mycket robust frontmembrangivare med en tunnfilm-på-stål-sensor och ett frontmembran i duplex rostfritt stål 1.4462. Många andra frontmembrangivare använder piezoresistiva sensorer. På dessa givare används ofta en vätska, såsom silikonolja, mellan frontmembranet och sensorn som ett transmissionsmedium. Detta kan göra dem känsliga för slag på frontmembranet. FPT, med dess tunnfilm-på-stål-sensor, är direkt kopplad mot frontmembranet utan mellanliggande transmissionsmedium, vilket innebär att det är solitt material bakom frontmembranet. Konstruktionen möjliggör även att ett tjockare frontmembran kan användas, vilket gör FPT till en mycket robust tryckgivare väl lämpad att användas för gödsel som är förorenat med hårt material samt att den klarar korrosiva och kemiska miljöer.

Utforska vidare

Du kan läsa mer om gödselspridarna från Ranaverken och Insight Engineering på deras hemsidor:

Ranaverken

Insight Engineering

Läs mer om tryckgivare FPT 8236 på vår produktsida.

Har du några frågor? Vänligen kontakta oss så besvarar vi dina funderingar.